Saltar apartados

Presentació

Antecedents

La professió d'Aparellador o Arquitecte Tècnic té una llarga història i tradició, sent una de les més antigues del nostre país. Durant cinc segles es coneix el desenvolupament d'aquesta professió, dirigint, coordinant, inspeccionant materials, sistemes constructius i mà d'obra que intervenen en la construcció d'edificis.

 • La primera referència històrica sobre la professió d'Aparellador es troba en una tomba en les capelles de Santa Clara (Tordesillas), on va ser enterrat Guillén de Rohán en la primera meitat del segle XV: " Ací jau Guillén de Rohan, mestre de l'església de León i ajareiador desta capella ". En 1855 apareixen les Acadèmies de Nobles Arts, aprovant-se de forma oficial l'ensenyament d'Aparellador, constanto el primer pla d'estudis de quatre anys. A partir d'aquest moment, els ensenyaments passaran per diferents fases fins que la titulació d'Arquitecte Tècnic com a tal aparega a Espanya a partir de la reforma dels Ensenyaments Tècnics.
 • Al juny de 1986 l'Escola Politècnica presenta l'informe de la sol·licitud d'una Escola d'Arquitectura Tècnica, sent una de les primeres titulacions impartides en l'actual Escola Politècnica Superior de la Universitat d'Alacant, depenent en els seus inicis de la Universitat Politècnica de València. En l'actualitat, el Grau en Arquitectura Tècnica s'imparteix majoritàriament en l'edifici de l'Escola Politècnica Superior IV, complementant els seus estudis amb l'ús de diferents laboratoris de construcció, instal·lacions, materials i física.

 

Presentació del títol

L'Arquitecte Tècnic és part fonamental en el procés de construcció d'obres, estant emparat per llei que tota obra d'arquitectura requereix la intervenció d'un Arquitecte Tècnic que dirigisca la seua execució material.

El títol presenta un caràcter generalista que permet la inserció laboral del graduat/a en l'ampli ventall d'activitats que
actualment exerceix el/l'Arquitecte/a Tècnic/a. Al mateix temps, permet accedir a nivells d'especialització, com de fet
ocorre en el mercat de treball, possibilitant-se aquesta especialització des de l'estructura cíclica de formació universitària a partir
dels acords de Bolonya. S'estableixen com a objectius generals del títol, entre uns altres:

 • Dirigir l'execució material de les obres d'edificació.
 • Redactar estudis i plans de seguretat i salut.
 • Dur a terme activitats tècniques de càlcul, mesuraments, valoracions, taxacions, etc.
 • Elaborar projectes tècnics.
 • Gestionar les noves tecnologies edificatorias i processos de gestió de la qualitat.
 • Dirigir i gestionar l'ús, conservació i manteniment dels edificis.
 • Assessorar tècnicament en els processos de fabricació de materials i elements.
 • Gestionar el procés immobiliari en el seu conjunt.
 • Idetificar, analizaz i controlar els riscos laborals en obres d'edificació.
 • Comprendre la lògica i el funcionament de l'entorn econòmic.
 • Conèixer l'estructura de distribució dels béns immobiliaris i l'organització.

Més informació ( Pla d'Estudis resumit ).

La Memòria del Títol, Informes de Seguiment, Enquestes i les Accions de Millora estan publicades i disponibles en la web del Sistema de Garantia Interna de Qualitat .

Els Acords de la Comissió de Titulació i els seus integrants estan disponibles de forma pública en la web de Normatives de l'Escola Politècnica.

Grau en Arquitectura Tècnica


Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3648

Fax: (+34) 96 590 3644

Twitter: http://twitter.com/EPSAlicante

Facebook: http://facebook.com/EPSAlicante

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464