Saltar apartados

Pla d'Estudis

 

Presentació

 

  

Objectius i competències

El Màster Universitari en Desenvolupament de Programari per a Dispositius Mòbils té com a objectiu l'especialització en el desenvolupament d'aplicacions per a les principals plataformes mòbils.

El màster té un caràcter fonamentalment pràctic, abastant totes les fases del desenvolupament d'aplicacions mòbils, des de la seua concepció i disseny, fins a la seua difusió i publicació. Es fa especial incidència en les característiques dels dispositius i les diferents tecnologies que incorporen, para d'aquesta forma desenvolupar la capacitat de dissenyar i implementar aplicacions que s'adapten de forma correcta a diferents tipus de dispositius i aprofiten les seues característiques de forma eficient i responsable.

S'estudia la forma de desenvolupar aplicacions i utilitzar en elles les característiques proporcionades pels dispositius tant mitjançant les principals plataformes natives de desenvolupament (Android i iOS), com mitjançant eines alternatives de desenvolupament multiplataforma (com per exemple Unity, Cocos2d-x, Ionic, Sencha Touch, PhoneGap, Tova AIR, etc), para d'aquesta manera ser capaç de seleccionar i utilitzar les tecnologies de desenvolupament adequades per a cada projecte.

 

Eixides professionals

Aquest Màster complementa la formació tecnològica impartida en les titulacions d'Enginyeria Informàtica i Enginyeria Multimèdia i proporciona una especialització en el desenvolupament d'aplicacions orientades a plataformes mòbils.

Existeix una alta demanda en el mercat laboral de professionals especialitzats en el desenvolupament d'aplicacions dirigides a dispositius mòbils. A més, la formació impartida en aquest màster també permet la publicació d'aplicacions de forma autònoma en les diferents tendes online que ens ofereixen les diferents plataformes mòbils, com per exemple l'App Store o Google Play Market. Per tot açò, el perfil idoni per a aquest màster són aquelles persones que cerquen especialitzar-se en les principals tecnologies de desenvolupament per a mòbils tant per a accedir al mercat laboral com per a iniciar els seus propis projectes.

 

Dirigit a

El Màster està especialment dirigit a titulats en estudis Tècnics, Superiors o de Grau en Enginyeria Informàtica o en Enginyeria Multimèdia, així com a titulats d'altres estudis que compten amb competències en Enginyeria del Programari i Programació Orientada a Objectes, i que desitgen especialitzar-se en el desenvolupament d'aplicacions per a dispositius mòbils i en les principals tecnologies utilitzades en aquest tipus de desenvolupaments, prestant especial atenció a les plataformes Android i iOS.

 

Eines i tecnologies

El curs està centrat principalment en el desenvolupament d'aplicacions per a dispositius Android i iOS. En el laboratori utilitzarem ordinadors iMac amb els següents entorns de desenvolupament:

  • Android Studio + Android SDK
  • Xcode + iOS SDK

Al començament del curs es proporciona a cada estudiant un disc dur SSD extern d'arrencada amb el programari del curs preinstalado. A més, es disposa de diferents recursos maquinari per al seu ús en classe o per a préstec.

Assignatures

Els 60 crèdits ECTS que constitueixen el pla d'estudis d'organitzen en un total de 48 crèdits en matèries obligatòries, i 12 crèdits d'un Treball Fi de Màster en el qual es realitzarà una avaluació global de les competències de la titulació.

L'estudiant podrà cursar el màster en dues modalitats: temps complet, amb una durada d'un any acadèmic, o temps parcial, amb la qual es podrà realitzar el màster al llarg de dos anys, per a així facilitar la compatibilización del màster amb altres ocupacions professionals. Aquells que opten per la modalitat a temps parcial poden consultar les recomanacions de matrícula per a cada curs.

A continuació es mostra la relació detallada d'assignatures de la titulació:

Assignatura Crèdits Quadrimestre Continguts
Tecnologies per al desenvolupament d'aplicacions per a mòbils 6 cr. Introducció als dispositius mòbils. Característiques maquinari dels dispositius. Xarxes de telefonia mòbil. Connectivitat sense fil. Tipus de dispositius. Plataformes mòbils. Dispositius i aplicacions en el mercat. Tecnologies per al desenvolupament d'aplicacions mòbils. Eines de desenvolupament. Llenguatges Java i Swift.
Interfície d'usuari en dispositius mòbils 6 cr. Disseny d'interfícies. Adaptabilitat a diferents dispositius. Usabilidad. Accessibilitat. Components de la interfície. Patrons de disseny per a la interfície. Personalització de components.
Persistència de dades en dispositius mòbils 6 cr. Sistemes de persistència de dades. Emmagatzematge de preferències. Emmagatzematge segur de claus. Sistema de fitxers. Estructura de fitxers de les aplicacions. Bases de dades per a mòbils. Sistemes de persistència d'objectes. Gestió de versions del model de persistència. Optimització de l'accés a dades.
Programació hipermedia per a mòbils 6 cr.

Tecnologies web. Compatibilitat amb els motors web en mòbils. Interfícies web adaptables al dispositiu. Integració de components web en aplicacions natives. Comunicació entre web i aplicacions natives. Creació i consum de serveis web.

Gràfics i multimèdia 6 cr. Tecnologies per a gràfics 2D i 3D. Creació de components propis. Formats multimèdia. Reproducció i captura de mitjans. Mecanismes per a la difusió de mitjans. Processament i anàlisi de contingut multimèdia.
Serveis de les plataformes mòbils 6 cr. Serveis proporcionats per les plataformes. Eines i plataformes per a la publicació d'aplicacions. Integració de xarxes socials. Serveis en el núvol. Serveis per a la monetización d'aplicacions. Tasques en segon pla. Notificacions.
Programació optimitzada per a dispositius mòbils 6 cr. Tipus de sensors. Pantalla tàctil. Geoposicionamiento. Acceleració i orientació. Unitats de processament. Programació optimitzada. Ús de dispositius externs.
Videojocs per a dispositius mòbils 6 cr.

Motors i eines per a videojocs. Videojocs multiplataforma. Optimització de recursos. Sprites. Fons i scroll. Banda sonora. Físiques.

Treball fi de màster 12 cr.

Realització d'un projecte complet d'aplicació per a mòbil integrant els coneixement adquirits durant el màster.

 

 

 

 

Màster Universitari en Desenvolupament de Software per a Dispositius Mòbils


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Twitter: https://twitter.com/moviles_ua

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464